Kentsel dönüşümde müteahhit ve daire sahipleri karşı karşıya gelince ‘ombudsman’lar ortaya çıktı. Dönüşüm ombudsmanları taraflar arasındaki sorunları çözüyorTürkiye'de özellikle son 15 yılda kentsel dönüşüm seferberliğinde birçok eski bina yenilendi. Dönüşümün en yoğun şekilde yürütüldüğü yerlerden biri olan Kadıköy Bağdat Caddesi'nde hemen her sokakta birden fazla inşaat başladı ama beraberinde bazı sorunları da getirdi. Dönüşüm adıyla çalışmaların başladığı pek çok adreste inşaat maliyetleri nedeniyle müteahhitler ile daire sahipleri arasında sorunlar, anlaşmazlıklar baş gösterdi. Apartmanları yıkılmış, hafriyatı alınmamış veya kabası tamamlanmış çok sayıda binada dairesi olan mülk sahipleri ile müteahhitler çaresiz.
Projenin yeniden start alması için her iki taraf arasında adeta mekik dokuyan Nurdoğan Babadağ, dönüşüm omdusmanı olmuş. Babadağ, bugüne 54 projenin yeniden start alması için müteahhitler ile mülk sahipleri arasında anlaşma sağlanmasına vesile oldu. Mülk sahiplerinin yaşadığı manevi kayıpların kendilerinde büyük sıkıntı yarattığını söyleyen Babadağ, psikolojik destek verdiklerinin altını çizdi. Son yıllarda yaşanan maliyet krizinden dolayı müteahhitler ile mülk sahipleri bir araya getiren Babadağ, "Bu işi daire sahiplerine aylık 100-150 karşılığı yapıyorum. Onlara her türlü hukuki, teknik danışmanlık yapıp, sorunları çözme noktasında somut adımlar atıyorum. 73 projenin de görüşmelerini yapıyorum. Bu binaların da start alması an meselesi" diye konuştu.
HER İKİ TARAFA DA GÜVENCE 30 YILLIK TECRÜBE
Sektörde 30 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Babadağ SABAH'a konuştu. Aynı zamanda Meka Yapı Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme ve Danışmanlık şirketinin sahibi olan Babadağ, başta Rusya olmak üzere yurt içi ve dışında önemli inşaat şantiyelerinde yöneticilik yaptığına dikkat çekti. Proje başlangıcından iskan sürecine kadar her anı adım adım takip ettiğini söyleyen Babadağ, "Arsa sahiplerinin her türlü teknik ve hukuki süreçlerini takip ediyorum. Gerek maddi gerekse manevi mağduriyetler insanlarda büyük depresyonlara neden oluyor. Tüm bu sorunların aşılmasında ben ve ekibim gerekirse mülk sahiplerine psikolojik destek verip, sorunun çözülmesinde mesafe kat ediyoruz. Maliklerin firma ile yaptıkları anlaşmaları revize edip, her iki tarafın da memnun olacağı bir fotoğraf ortaya çıkarıyoruz. Bugüne kadar yüzlerce toplantıya katıldım. Binanın teknik şartnameleri, mimari proje, taraflar arası hak ev yükümlülükleri belirleyen hukuki sözleşme konuları, tapu müdürlüğü, belediye ve imar yönetmelikleri meselelerini tek tek ele alıyoruz. Hemen her konuya hakim olduğumuz için en ufak bir boşluk bırakmıyoruz. Her iki tarafında mutlu olacağı asgari müşterekte buluşturuyoruz. Böylece özellikle manevi mağduriyetlerin ciddi sıkıntılara yol açmasına engel oluyoruz" dedi.
EN ÖNEMLİ ADIM SÖZLEŞME
Babadağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzun yıllar İnşaat firmasında yöneticilik yaptığım için süreçte en önemli adım sözleşmenin her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde hazırlanması. Müteahhitler açısından işi alabilmeleri için oluşması gereken maddi ve hukuki şartları, diğer taraftan ise malikler açısından müteahhidi seçmek. Güvenli bir sözleşme yapılması önemli. Bazen malikler tarafında kendi içlerinde uzlaşma zorlukları yaşansa da bu durum üçte iki çoğunluk istediği sürece kısa bir zaman kaybının dışında sonucu değiştirmiyor ve mutlak suretle binanın yenilenmesini ve mağduriyetin önlenmesini sağlıyorum. Son bir yıldır danışmanlık verdiğim binaların bir kısmı ise, müteahhit ile aralarında çıkan bazı ihtilaflardan dolayı binaların başlanamaması ve yarım kalması sureti ile taraflara danışmanlık ve ombudsmanlık hizmeti verdiğim binalardır. Bu durumda her iki tarafla hatta maliklerin kendi aralarında oluşan ihtilafların oluşması halinde ise her üç tarafa da hizmet vermek sureti ile tarafların ortak noktada uzlaşma zeminini oluşturarak Müteahhidin işe devamını veya İnşaat yapımı için sözleşme şartlarını günümüz İnşaat yapımı koşullarında revize etmek sureti ile eski müteahhit ile feshini ve yeni bir müteahhit ile anlaşmak sureti ile binanın inşaatının devamını sağlıyorum. Bu hizmetlerim için sadece Danışmanlık isteyen katılımcı bağımsız bölümlerden olmak üzere binadaki mevcut daire sayısına göre bağımsız her bir bölümden aylık 100 TL ile 150 TL arasında ücret alıyorum. Her iki tarafa da 24 saat hizmet verebilecek bir altyapıya sahibiz. Ben ve diğer arkadaşlarıma hem malikler hem de müteahhitler 24 saat ulaşabiliyorlar...
Kaynak Sabah : https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2018/06/21/donusum-ombudsmani